موسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران  (نشريه الکترونيکي زنان)           WWW.IICHS.ORG

شماره 1، نشريات: روزنامه شکوفه

 نشريات

روزنامه شکوفه

فرهنگ از مهم‌ترين و وسيع‌ترين عرصه‌هايي است که در تاريخ معاصر ايران، زنان در آن به ابراز وجود و لياقت پرداخته و آثار مهم و پايداري از خود باقي گذاشته‌اند. بعد از انقلاب مشروطه و با باز شدن بيشتر فضاي جامعه براي تحرکات اجتماعي، زنان نيز فعال‌تر از پيش به تلاشهاي اجتماعي خود افزودند. يکي از اين زمينه‌ها، نشر روزنامه و روزنامه‌نويسي براي خانمها بود. از آغازگران اين حوزه خانم مريم عميد (مزين‌السلطنه) دختر مير سيدرضي رئيس‌الاطباء پزشک قشون ناصرالدين شاه بود. وي تحصيلات خود را نزد پدرش انجام داد. به دليل حضور در يک خانواده تحصيلکرده و آگاه و نيز داشتن ذهني جستجوگر و علاقمند، به برخي از تحولات اجتماعي و فرهنگي جامعه و جهان آن روزگار واقف شد. وي علائق ديني و تعصبات فرهنگي وي، محرکي شد براي حضور در يک نقش فعال فرهنگي و اجتماعي. در مدرسه‌اي مخصوص دختران و براي تعليم و تربيت ايشان با نام ” دارالعلم و صناعيه مزينيه “ تأسيس نمود. او همچنين در سال 1331ق با تأسيس روزنامه شکوفه وارد عرصه مطبوعاتي ايران شد. خانم عميد در روزنامه خود که به مدت 4 سال انتشار آن ادامه داشت، همواره مشوق زنان علاقمند براي تأسيس مدارس مخصوص خانمها و تأکيد براي کمک به رشد فکري و فرهنگي زنان کشور بود.

 

وي در همان حال عضو انجمني با عنوان ” انجمن همت خواتين “ بود که با انگيزه ترويج و تبليغ استفاده از اشياء و منسوجات وطني و تشويق به فراگيري هنرهاي دستي در نزد خانمها، تأسيس يافت. خانم عميد در سال 1337ق درگذشت.

 

روزنامه شکوفه، به لحاظ قدمت دومين نشريه ولي از کيفيت و حجم در واقع اولين روزنامه مخصوص خانمها بود که به وسيله يک خانم تأسيس يافت و اداره مي‌شد.

 

محور عمده مطالب روزنامه را مسائل خانواده تشکيل مي‌دهد که در قالب پند و اندرزهاي حکيمانه به خانمها و براي فراهم آوردن محيطي سالم جهت رشد اطفال و آرامش همسر خانواده مطرح مي‌شد، ولي اين يکي از مسائل مورد بحث در روزنامه شکوفه را تشکيل مي‌دهد....

  

   

 دیگر مطالب خواندنی این شماره

 زنان وجامعه: زنان تهران در ماجراي گريبايدف

 بناهاي تاريخي : مسجد گوهرشاد (دوره گورکانيان)  

 زنان هنرمند: گوهرشاد

 کتاب: سفرنامه منظوم حج؛ بانويي اصفهاني

 اسناد: 1- وقف در دوره قاجار      2- زن در آيينه اسناد    


www.iichs.org