كميته ملي ايكوموس ايران فعاليت رسمي خود را آغازكرد

آغاز مرمت و بازسازي قلعه خورميز يزد

براي نخستين بار كتيبه پرده كعبه در موزه ملي ايران مرمت مي‏شود

 بازسازي مسجد تاريخي سردار اروميه

برنامه ‏هاي جديد ميراث فرهنگي زنجان اعلام شد

يك هزار نسخه خطي ارزشمند با خطر فرسايش روبه ‏روست

قسمتي از ديوار كاخ احمدشاهي فرو ريخت

موزه مركز تهران‏شناسي    

تماشاگه پول  

تماشاگه تاريخ

تماشاگه زمان

تماشاگه خزر

موزه بهزاد دربرگيرنده آثار حسين بهزاد

اشياي تاريخي نيشابور به اين شهر بازگردانده مي‏شود

موزه ميرعماد دربرگيرنده نفيس‏ترين آثار خطي ايران

آثار شهر دقيانوس به نمايش درآمد

مجسمه ارزشمندي از “مورو“ در انبار اداره كل موزه‏هاي بنياد است

موزه سبز از زيباترين كاخ موزه‏هاي موجود در كشور است

جاذبه‏ هاي تاريخي ايلام

يادگارهاي تاريخي 

شمشير ايلخاني در موزه مراغه آرام گرفت

مزار سيدنظام‏الدين ملي شد

شهر تاريخي سيراوند خواف در فهرست آثار ملي قرار گرفت

آثار تاريخي قلعه سوران تايباد در فهرست آثار ملي قرار گرفت

عمارت اعياني كيش بازشناسي شد

بافت قديمي تبريز قرباني نوسازي شده است

برگزاري نمايشگاهي از عكسهاي سوريگين در موزه دانشگاه هاروارد

مرمت آب انبار قديمي مسحد جامع شاهرود

با صرف 57 ميليون ريال 2 بناي تاريخي در همدان مرمت شد

قلعه ” فورگ ” بيرجند مرمت شد

 

 

كميته ملي ايكوموس ايران فعاليت رسمي خود را آغازكرد

    اين كميته فعاليت خود را از 29 فروردين 81 همزمان با روز جهاني بناها و محوطه‏ هاي تاريخي رسماً آغاز كرد. “كميته ملي ايكوموس“ در ايران در تاريخ 18 آوريل 1982 از سوي شوراي بين ‏المللي بناها و محوطه‏ هاي تاريخي “ايكوموس“ نامگذاري شد. اين مؤسسه، مؤسسه‏ أي فرهنگي، علمي، تخصصي، غيرسياسي است كه با هدف ترويج و گسترش فرهنگ مطالعه و معرفي بناها و محوطه‏ هاي تاريخي تشويق به حمايت، حفاظت، احيا، مرمت بناها و ترويج فرهنگ در سطوح ملي و بين‏ المللي، جلب توجه نهادها و مسئولان ذيربط و جمعيت‏ها نسبت به اهميت بناها و بافتهاي تاريخي تشكيل شده است.

 

آغاز مرمت و بازسازي قلعه خورميز يزد

      مرمت و بازسازي قلعه خورميز از توابع شهرستان مهريز يزد آغاز شد. اين قلعه تاريخي در روستاي خورميز بر روي صخره‏ أي از رشته كوههاي منفرد شيركوه بر روي سنگهاي رسوبي و آذرين دوران سوم زمين‏ شناسي قرار گرفته است. قلعه فوق مربوط به دوران ساساني است كه در يكصد سال اخير نيز مورد استفاده بوده است.

     اين اثر تاريخي داراي حصاري بوده كه بر روي كوه قرار گرفته و از سنگهاي نتراشيده استفاده شده است و در قسمتهاي فوقاني ديوارها به ارتفاع تقريبي 2 تا 3 متر از خشت خام با روكش كاهگل قرار گرفته است. در حصار قلعه هفت برج ديده‏ باني با تزييات بيروني جالب توجه ملاحظه مي‏شود و ويراني داخل قلعه به حدي است كه به دست آوردن پلان اوليه آن بدون كاوش ميسر نمي‏ باشد.

 

براي نخستين بار كتيبه پرده كعبه در موزه ملي ايران مرمت مي‏شود

     مرمت‏كار موزه فرش ايران و مامور در موزه باستان گفت: طول اين كتيبه شش متر و 58 سانتيمتر و عرض آن 80 سانتيمتر است و پارچه متن از مخمل سياه تهيه شده كه آسيب فراواني ديده است. وي افزود: قسمتهاي نوشته در متن از طلاي خالص كه به صورت مفتولهايي بسيار ظريف بافته شده است. در دهه 40 شمسي كشور ما پرده خانه خدا را به كشور عربستان اهدا كرد و طبق رسوم كشور عربستان، قسمتي از كتيبه قرآني پرده كعبه سال قبل به ايران اهدا شد.

 

 بازسازي مسجد تاريخي سردار اروميه

      ضلع جنوب و جنوب شرقي مسجد زيبا و تاريخي سرداراروميه به صورت نماي اوليه و سنتي بازسازي شد.

      مسئول بخش حفظ و احياي ميراث فرهنگي آذربايجان غربي در اين زمينه گفت: مسجد سردار اروميه، از مساجد ارزشمند تاريخي دوره قاجار محسوب مي‏شود كه در گذشته نيز تعميرات اساسي توسط هيئت امنا و مومنين شهر در آن انجام شده و طي كتيبه‏هاي موجود، آخرين تغييراتي كه در دوره قاجار روي اين بنا انجام شده در سال 1330 هـ .ق. انجام گرفته است. پس از آن، دخل و تصرفات زيادي در مسجد به ويژه با حذف مناره‏هاي اطراف سر در ورودي، انجام شده و تغييراتي نيز با پوشش سيماني، گچي و حتي سنگي در دهانه مسجد انجام شده است كه ميراث فرهنگي استان پس از ثبت آن در ليست آثار ملي وظيفه خود مي‏داند كه يكسري اقدامات مرمتي و حفاظتي در مسجد انجام دهد.

 

برنامه ‏هاي جديد ميراث فرهنگي زنجام اعلام شد

     مديركل ميراث فرهنگي استان زنجان گفت: شش ميليارد و 585 ريال امسال در بخشهاي مختلف حفاظت، مرمت و طرحهاي پژوهش آثار باستان استان هزينه مي‏شود.

     در سال جاري مساجد جامع قروه و سجاس، بقعه پيراحمد زهرنوش، گنجينه رختشويخانه، بناي تاريخي سلطانيه، بناي چيلي اوغلي، حمام سالار و مجموعه بازار زنجان مرمت خواهد شد.

      تدوام مستندسازي بناهاي تاريخي، طرح مرمت معبد داش‏كسن و مساجد جامع استان زنجان از برنامه‏هاي سال جاري ميراث فرهنگي خواهد بود. به گفته ميراث فرهنگي: استان زنجان 100 اثر تاريخي در فهرست آثار ملي دارد و تا  پايان امسال 300 اثر ديگر ثبت خواهد شد. از نخستين عمليات انجام شده در اين استان مي‏توان به مستندسازي سكه‏هاي تاريخي در گنجينه اموال فرهنگي اشاره كرد.

 

يك هزار نسخه خطي ارزشمند با خطر فرسايش روبه ‏روست

     در كتابخانه ‏هاي كاشان و آران و بيدگل، يك هزار نسخه خطي ارزشمند وجود دارد كه با خطر فرسايش روبه‏روست.

 

قسمتي از ديوار كاخ احمدشاهي فرو ريخت

     قسمتي از ديواركاخ احمدشاهي به دليل فشار نامناسبي كه خاكهاي دستي انباشته شده بر پشت ديوار به آن وارد ساخته فرو ريخته است. وجود مصالح قديمي همانند آجرهاي شش گوش، نبود زه‏كشي مناسب، نبود پشت‏بند ديوار و رانش خاك باعث فروريختگي قسمتي از ديواره كاخ احمدشاهي شده است.

 

موزه مركز تهران‏شناسي

     اين مركز داراي گنجينه‏أي است كه در سردابه‏هاي زيرزمينهاي ساختماني با قدمت 70 سال قرار گرفته است. تحولات اجتماعي و سياسي تهران همراه با سير انقلاب اسلامي در محيطي به مساحت 2520 مترمربع در تالارهاي متعدد به نمايش درآمده است. ازجمله آثار حجمي هنرمندان معاصر ايران پيرامون رخدادهاي دوران انقلاب است.

نشاني: تهران ـ بزرگراه نواب صفوي ـ تقاطع كميل ـ تلفن 549057

 

تماشاگه پول

       اين موزه اولين موزه تخصصي و دايمي سكه و اسكناس در ايران است كه تاريخ تحولات ضرب سكه و چاپ اسكناس در ايران و جهان را به نمايش مي‏گذارد. بخشهاي عمده اين مجموعه عبارتند از: حلقه‏هاي تبادل و دوران قبل از ضرب سكه، قديمي‏ترين سكه‏هاي ايران و جهان، سكه‏هاي قبل از اسلام و بعد از اسلام و...

نشاني: تهران ـ خيابان وليعصر‌ـ‌ ابتداي خيابان ميرداماد ـ نبش خيابان دفينه

تلفن : 8774745

 

تماشاگه تاريخ

     اين موزه در برگيرنده آثار مربوط به تاريخ 200 ساله اخير ايران مي‏باشد كه در آينده نزديك آثار مرتبط با تهران قديم جايگزين اين آثار خواهد شد. آثار موجود عبارتند از: انواع خاتم‏كاري، تابلوهاي نفيس پوشاك، اسلحه، ظروف و…

نشاني: تهران ـ خيابان ولي‏عصر ـ بالاتر از ونك ـ جنب اسكان تلفن : 8788680-1

 

تماشاگه زمان

     اولين موزه تخصصي و دايمي زمان در ايران است. موزه علاوه بر نمايش انواع ابزارهاي زمان‏سنجي، سير تاريخي تحول ابزار و آلات زمان‏سنجي و گاه‏شماري به نمايش گذارده شده است.

نشاني : تهران ـ خيابان ولي‏عصر ـ ابتداي خيابان زعفرانيه ـ چهارراه پرزين بغدادي ـ تلفن : 7-2417336

 

تماشاگه خزر

     اين موزه در برگيرنده كاخ ويلايي و مرمرين پهلوي اول در رامسر است. دراين موزه دريچه‏أي به سوي تاريخ و فرهنگ ملل حاشيه درياي خزر گشوده مي‏شود.

     اين كاخ به عنوان استراحتگاه رضاشاه از بخشهاي مختلفي چون تالار اصلي، اتاق نشيمن و … تشكيل شده است.

نشاني: رامسر ـ خيابان شهيد رجايي ـ نرسيده به هتل بزرگ رامسر

تلفن : 22947-01942

 

موزه بهزاد دربرگيرنده آثار حسين بهزاد

     استاد حسين بهزاد نگارگر معاصر كه در طول زندگي‏اش حدود 10 هزار اثر خلق كرد كه در سال 1371 هجري شمسي حدود 280 اثر ايشان توسط پرويز بهزاد ــ فرزند استاد  ــ به سازمان ميراث فرهنگي اهدا شد و به دنبال آن ساختماني در مجموعه فرهنگي ـ تاريخي سعدآباد براي نمايش دايمي اين آثار درنظر گرفته شد. ساختمان مذكور از بناهاي دوره رضاخاني است كه بعدها به عنوان كاخ در اختيار جانشين وي قرار گرفت. بعد از تغييراتي كه در فضاي داخلي اين كاخ به وجود آمد در سال 1373 به مناسبت صدمين سالگرد تولد استاد به نام “ موزه بهزاد “ گشايش يافت.

     گفتني است آثار استاد حسين بهزاد برحسب موضوع در چهار سالن به نمايش گذاشته شده است.

 

اشياي تاريخي نيشابور به اين شهر بازگردانده مي‏شود

     رئيس ميراث فرهنگي نيشابور گفت: اشياي موجود در موزه‏هاي سطح كشور مربوط به نيشابور به موزه اين شهرستان انتقال مي‏يابد.

     اشيا و گچبريهاي كشف شده از تپه معروف سبزپوشان كه پيش از انقلاب توسط حفاران آمريكايي به آن كشور انتقال يافته در بخش اسلامي موزه “مترو پولي تن“ نيويورك نگهداري مي‏شود كه بيشترين بازديدكننده را هم دارد.

      موزه “لور“ فرانسه و ساير موزه‏هاي مهم جهان و كشور نيز حاوي آثار اين شهر تاريخي مي‏باشند.

 

موزه ميرعماد دربرگيرنده نفيس‏ترين آثار خطي ايران

     موزه خط و كتابت ميرعماد در برگيرنده نفيس‏ترين آثار خطي ايران بوده و آثار با ارزش از هنرمندان شهير خوشنويسي رابه نمايش گذاشته است.

      ساختمان موزه ميرعماد يكي از بناهاي قديمي مجموعه فرهنگي ـ تاريخي سعدآباد است  كه پس از انقلاب با حذف بخشهاي اضافي ساختمان و تغييراتي كه در آن به وجود آمده به فضايي مناسب موزه تبديل شد و سرانجام به نام بزرگترين استاد خوشنويسي قرن 11 هـ . ق. ميرعماد الحسني سيفي قزويني افتتاح شد.

     بناي موزه ميرعماد ساختماني دو طبقه بوده و تلفيقي از معماري سنتي ايران و معماري اروپا و متعلق به اواخر قرن 13 هـ . ق. است.

     آثار خوشنويسي موزه منحصر به آثار ميرعماد نيست بلكه خطوط قبل از اسلام، اسلامي، تفنني و كاربردي قرون 3 و 4 هـ . ق. نيز در آن نگهداري مي‏شود.

     خطوط قبل از اسلام با كتيبه‏هاي ميخي عيلامي و پهلوي ساساني آغاز مي‏شود كه نمونه‏أي از آن مربوط به معبد قديمي چغازنبيل شوش اشت.

     آثار ميرعماد در طبقه دوم موزه قرار دارد و شامل قطعاتي متعلق به سالهاي 998 تا 1012 هـ . ق. است.

 

آثار شهر دقيانوس به نمايش درآمد

      با نمايش يكصد قطعه شي نفيس باستاني متعلق به هزاره دوم و سوم پيش از ميلاد در شهرستان جيرفت، ناگفته‏هاي اين خطه باستاني كه روزگاري معروف به شهر دقيانوس بود براي نخستين بار مطرح مي‏شود. اين آثار شامل يكصد قطعه شي سفالي،‌ فلزي و سنگي (سنگ صابوني و مرمر) است كه طي ماههاي گذشته از حفاران غيرمجاز گرفته شده و بخشي از آن نيز در جريان فصل اخير كاوش از اين منطقه به دست آمده است.

 

مجسمه ارزشمندي از “مورو“ در انبار اداره كل موزه‏هاي بنياد است

     مجسمه مفرغين “مورو“، مجسمه‏ساز فرانسوي به شيوه كلاسيك و مكتب فرانسه، در انبار دفينه اداره كل موزه‏هاي بنياد قرار دارد.

     اين مجسمه داراي 24 كيلوگرم وزن و 60 سانتيمتر ارتفاع است كه دختربچه‏أي را با لباس بلند و در حالي كه دست راستش را به پشت سر تكيه داده و در دست چپ خود يك داس دارد با امضاي math moreou  نشان مي‏دهد.

 

موزه سبز از زيباترين كاخ موزه‏هاي موجود در كشور است

      كاخ “شهوند“ كه امروز كاخ موزه سبز ناميده مي‏شود معمار آن “ميرزا جعفر معمارباشي“ بوده و اين كاخ را در نقطه‏أي مرتفع در شمال غربي مجموعه كاخهاي سعدآباد بنا كرده است.

    در نماي خارجي اين كاخ از سنگهاي سبز معدني كمياب خمسه زنجان استفاده شده است. مساحت زيربناي كاخ در دو طبقه 1203 متر مربع است زيرزمين كاخ در سال 1350 در زمان محمدرضا بازسازي شد.

     يكي از زيباترين قسمتهاي اين كاخ تالار آينه است كه با قالي هفتاد متري “عبدالمحمد عمواوغلي“ مشهد مفروش شده و تاريخ آن به زمان رضاخان مي‏رسد.

     دستگيره درها برنز مطلا بوده و ديوارها و سقف تالار، آيينه‏كاري و روي آيينه‏ها با گلهايي از گچ تزيين شده است. در بالاي تالار آيينه يك دست مبل گوبلن قرار دارد كه مربوط به دوره قاجار و از بيوتات سلطنتي بوده و ميز وسط آن متعلق به قرن 18 فرانسه است. پرده‏أي نقره‏فام با چوب پرده منبت‏كاري شده پنجره تالار را پوشانده است. از ديگر وسايل اين كاخ مي‏توان به چلچراغها، تابلوهاي نقاشي، مجسمه‏ها، مبلهاي دوره لويي شانزدهم و دو ميز كنسول مربوط به دوره ناپلئون اشاره كرد.

 

جاذبه‏ هاي تاريخي ايلام

       مديركل ميراث فرهنگي استان ايلام گفت: استان ايلام به عنوان مهد تمدنهاي تاريخي داراي 1562 آثار و بناي باستاني شناخته شده است از جمله سنگ نوشته گل‏گل، قلعه والي، كاخ كشاورزي، شهر تاريخي دره شهر، آتشكده سياكل و تاق شيرين و فرهاد و …

     وي افزودي: در صورت سرمايه‏گذاري و برنامه‏ريزي مناسب، جاذبه‏هاي تاريخي اين استان مي‏تواند، سالانه پذيراي صدها تن از گردشگران داخلي و خارجي باشد.

 

يادگارهاي تاريخي     

      شهر كاشمر قدمت زيادي دارد. در تاريخ بيهقي در مورد پيشينه شهر چنين آمده است اين شهر از بناهاي بهمن اسفنديار است كه در زمان خروج حسن صباح ازجمله قلعه‏هاي مستحكم بوده و هنگام خروج هولاكوخان از جيحون و حمله به ايران ويران شده است.

     از برجسته‏ترين آثار تاريخي مي‏توان از دو مناره زيباي خشتي علي‏آباد كشمر و فيروزآباد نام برد كه خاطره‏هاي بسيار بر ديواره‏هاي خود حك كرده است.

     اين دو مناره، در زمان حكومت سلجوقيان در ايران ساخته شده‏اند. از ديگر يادگارهاي تاريخي مي‏توان به وجود چند آتشگاه قديمي اشاره كرد كه تنها قسمتي از خرابه‏هاي آنها باقي مانده است.

شمشير ايلخاني در موزه مراغه آرام گرفت

اداره كل ميراث فرهنگي آذربايجان شرقي با اعلام اين خبر گفت: ان شمشير كه در موزه تبريز مرمت و رسوب‏زدايي شده است، به زودي در مكاني ويژه در موزه مراغه، در معرض ديد عموم قرار مي‏گيرد.

 

مزار سيدنظام‏الدين ملي شد

اين اثر تاريخي در 10 كيلومتري غرب شهرستان فرميان قرار دارد، در فهرست آثار ملي به ثبت رسيد. اين بنا باتوجه به وضعيت موجود، مربوط به دوره تيموري است، اما قدمت شالوده بنا، به دوره ايلخاني و سلجوقي بازمي‏گردد

 

شهر تاريخي سيراوند خواف در فهرست آثار ملي قرار گرفت

شهر تاريخي سيراوند خواف در فهرست آثار ملي قرار گرفت اين شهر در 47 كيلومتري جاده خواف ـ رشتخوار قرار دارد. بقاياي اين شهر قديمي در كنار خشك رودي به نامه “كال ديواري‌“‌ قرار گرفته است، به تخته سيراوند يا تخته گبرها معروف است.


 
آثار تاريخي قلعه سوران تايباد در فهرست آثار ملي قرار گرفت

آثار تاريخي قلعه سوران تايباد در فهرست آثار ملي قرار گرفت. اين قلعه در 25 كيلومتري غرب تايباد، بر كوهي واقع است كه داراي حصار، برج و ديوار است.

 

عمارت اعياني كيش بازشناسي شد

عمارت اعياني كيش در محوطه شهر تاريخي جزيره كيش با هدف دستيابي به طرحهاي بازسازي اين عمارت و يافتن خطوط گمشده بنابه منظور انجام كارهاي مرمت محلي بازشناسي شد.

 

بافت قديمي تبريز قرباني نوسازي شده است

تبريز شهري تاريخي ـ مذهبي كه بافت سنتي آن مثل همه شهرهاي قديمي ايران نشات گرفته از سنت و گذشته پربار اين ديار است. به جرئت مي‏توان اذعان داشت كه تنها بناهاي به جامانده از شهر تبريز محدود به ارگ عليشاه، مسجد كبود، بازار قديمي شهر و… است. ارگ عليشاه جزو نمونه‏هاي بارز تاريخي دراين شهر مي‏باشد. همانطور كه مي‏دانيد اين بناي تاريخي داراي برترين سالن‏هاي كنسرت و اركستر در دنيا و همچنين محلي براي نگهداري اسلحه و مهمات و پناهي براي مبارزان در دوران مشروطه بوده است كه تمام اين نهادها به علل مختلف و در شرايط گوناگون نابوده شده است و اكنون اين بنابه جز سر دري بلند و مرتفع به جا نمانده است. ديگر بناي تاريخي اين شهر مسجد كبود است كه با كاشيهاي رنگ‏آميزي شده و معماري باشكوه در حصاري از طاقهاي زمخت و بدقواره محصور شده است.


 

برگزاري نمايشگاهي از عكسهاي سوريگين در موزه دانشگاه هاروارد

امسال در موزه   دانشگاه هاروارد ، كيمبريج ، ماساچوست ، نمايشگاهي از عكسهاي آنتوان سوريگين برپا شد كه تا دهم ژوئن ادامه داشت .

سوريگين در تهران استوديو عكاسي خود را داير نمود و به شهرت رسيد . به دربار ناصرالدين شاه راه يافت و لقب عكاسباشي گرفت. با ترور ناصرالدين شاه موقعيت خود را در دربار از دست داد و كودتاي 1925 و روي كار آمدن رضاشاه و سياست مدرنيزه كردن ايران موقعيت وي را به خطر انداخت.

تصاوير او نقاشي ” ايران عقب مانده ” بود. اسناد اين عقب ماندگي نگاتيوهاي     شيشه اي او بود كه به ضبط دولت درآمد . دوستي او با يكي از دختران رضا شاه باعث نجات 696 نگاتيو شيشه اي شد كه اين نگاتيوها بعدها راهي آمريكا شد و به مالگيت يك موسسه آمريكايي درآمد .

آنتوان سوريوگين در سال 1933 درگذشت.

 

مرمت آب انبار قديمي مسحد جامع شاهرود

بناي قديمي آب انبار مسجد جامع شاهرود متعلق به دوران قاجار مرمت شد.

با همكاري و مشاركت سازمان فرهنگي بني المللي يونسكو و ميراث فرهنگي كشور مجتمع عظيم دانشگاهي ”ربع رشيدي ” در تبريز بازسازي و مجددا احيا مي شود.
ربع رشيدي ، مجتمع بزرگ علمي و دانشگاهي و تحقيقاتي بود كه 699 هجري قمري در دوران ايلخانان مغول توسط خواجه رشيدالدين فضل الله همداني تاسيس شد و بعد از قتل رشيدالدين تخريب شد.


”ربع رشيدي ” نمونه امروزي دانشگاههاي پيشرفته جهان و سيستم كنوني نظام اداري و آموزشي در كشورهاي پيشرفته امروز در عصر خود بود. كتابخانه ربع رشيدي 60 هزار جلد كتاب خطي داشت . مشاور فرهنگي استاندار آذربايجان شرقي اعلام نموده كه در سال آينده ، كنگره تجليل از خواجه رشيد الدين فضل الله همداني در تبريز برگزار خواهد شد.

 

با صرف 57 ميليون ريال 2 بناي تاريخي در همدان مرمت شد.

اين دو بنا ، كاروانسراي تاج آباد و پل قديمي كوريجان با يك ميليارد و پنجاه و هفت ميليون ريال اعتبار ، در همدان مرمت شد . كه در فهرست آثار ملي نيز به ثبت رسيد.

 

قلعه ” فورگ ” بيرجند مرمت شد.

قلعه تاريخي ”فورگ ” در 80 كيلومتري بيرجند با اختصاص 90 ميليون ريال اعتبار مرمت شد . اين بنا در زمان نادرقلي افشار و به وسيله ميرزا مقام خان ، حاكم وقت منطقه ساخته شده است.

مرمت برج و باروي تاريخي بسطام كه از آثار دوران صفوي است با 15 ميليون ريال اعتبار صورت پذيرفت.

 

 

 









 














 
www.iichs.org